6. lecke

6. aranyszabály

 

Üzleti terv


Mit kell tartalmaznia az üzleti tervnek?

 

  • Célkitűzés
  • Menetrend
  • Téma
  • Megvalósítás – modell letervezése
  • Kiszállási stratégia
  • Bevezetési terv
  • Felfuttatási terv
  • Marketing kampány
  • Weboldal
  • Mindmap

 

Ha valamit időhöz szabunk sokkal nagyobb az esélye, hogy teljesülni fog, mint ha nem így tennénk. Ezért, mielőtt belekezdenél, adj magadnak határidőket. Válaszd ki a témát, tervezd le a modellt. Mi lesz a közösségépítő rendszered? Zárt fórumot fogsz üzemeltetni, vagy havi cd-ket dobsz ki, esetleg előadást tartasz? Tervezd meg a kiszállási stratégiát, tervezd meg a bevezetési tervet, a kampányt, a felfuttatási tervet és a marketing kampány tervet egyaránt. Majd tervezd meg az oldalt! Döntsd el, hogy csinálsz-e neki weboldalt, ha igen, akkor milyet? Vagy csak egy kampány oldalt, egy landing page-et. Mielőtt belekezdenél, mindent tervezz le!

 

 

A céljaid kitűzése

 

Megosztok veled egy technikát! Ezt akkor használom, mikor elcsüggedek, mikor nem úgy mennek a dolgok, ahogy elterveztem. Van egy füzetem, amit célkitűzés és álom füzetnek hívok, és abba mindig ugyanazt felírom. Felírom azt, hogy: hamarosan meglesz a Vip tagságban a havi háromszáz fix tagom! Tudom, hogy amikor beindítom az Elit tagságot, azonnal meglesz az ötven tagom. Tudom, hogy idővel lesz rengeteg olyan tagom, akik csak az online részére fizetnek elő. És azt is tudom, hogy előbb-utóbb, ha egy-két évig tart is, meglesz a hatszáz tag. Tehát annyira leautomatizálom, hogy nem kell ott lennem, és akkor is tökéletesen fog működni a cégem. Ezt leírom és kiszámolom a profitot! Amikor elcsüggedek, ez a kis technika minden egyes alkalommal új erőt ad. Ha így konkrétan meg vannak határozva a céljaid, nagyon nagy erőt ad a továbbiakban.

 


Írj személyes listát céljaid megvalósításához. Értelemszerűen mindenkinek más lesz ez a listája. Én kitűztem magamnak, hogy ne a cégemben, hanem a cégemen dolgozzak. A munkahelyet és a lakást külön kell választanom. Az időmenedzsmentemen még mindig dolgozok, hogy átalakítsam. Minden olyan feladatot, melyet a munkatársaim meg tudnak oldani, azt kiadom, és megtanítom őket az elvégzésükre. Így több időm marad, hogy a kreatív dolgokkal foglalkozzak, építsem a cégemet, és több ügyfelet hozzak be. Oszd ki a feladatokat, munkatársaidat tanítsd be, amire csak lehet, mindenre adj nekik referenciát, mert így hosszútávon összehasonlíthatatlanul több időd és energiád marad.

 

Dubravszki György a 2008-as Gazdag Tanácsadó konferencián egy nagyon jó példát mondott. Képzelj el egy vödröt, amibe bele kell rakni nagy köveket, kis köveket és homokot. Mi történik, ha előbb a homokot rakod bele? Félig megtelik homokkal, majd belerakod a kis köveket, és a nagy kövekből már nem fog mindegyik beleférni. De ha először a nagy köveket rakod bele, utána a kis köveket, akkor a kis kövek a nagy kövek közötti űrt ki fogják tölteni. Végül mikor beletöltöd a homokot, akkor az minden fennmaradt űrt ki fog tölteni. Tehát, amikor a napod kreatív részét azzal töltöd, hogy homokot töltesz, apró-cseprő dolgokkal foglalkozol, akkor nem marad időd a fontos stratégiai lépésekre, és sokkal lassabban fogsz előre haladni és elérni céljaid.

 

Készítsd el magadnak azt a tervet, ami alapján megvalósítod álmaid. Folyamatosan arra törekedj, hogy kidolgozd a teljes automatizálást, kontrolling rendszert, jutalék és bónusz rendszert, automatizált marketing gépezetet, marketing csatornák kibővítését, és iktasd ki életedből a felesleges munkát.

 

Én a tervezés embere vagyok. Sokaknál nem látom azt, hogy elég időt és energiát fordítanának a tervezésre. Ha valamit megtervezel, sokkal könnyebb lesz kivitelezni.

 

Tapasztalat: Kollegáknál látom azt a hibát, hogy nem tervezik le rendesen az email kampányaikat. Ezt a lépést ne hagyd ki, nem szabad improvizálni, mert messze elmarad a hatékonyság. Ugyanilyen körültekintéssel kell megcsinálnod a kampány oldalakat és a menet közbeni optimalizálást.

 

 

Rajongóváros
Register New Account
Reset Password