7.5 MILLIÁRD EMBER ÖSSZEZÁRVA! HA MINDEN EMBER EGYETLEN ÉPÜLETBEN ÉLNE…?


0

itt az ideje, eltérni a jól megszokott toplistáktól és felvetni egy olyan kérdést, amire nem a legegyszerűbb megtalálni a magyarázatot. Ez a kérdés nem más, mint az, hogy mi lenne ha minden ember egyetlen épületben élni?
vajon mekkorának kéne ennek az épületnek lennie ahhoz, hogy a földön élő mind a 7 és fél milliárd embernek otthont adhasson?
Egyáltalán lehetséges egy ekkora épületet megépíteni?.

Ezen a képen egy Alaszkában található Whittier nevű város látható, ami első ránézésre teljesen átlagosnak tűnhet, de csak addig a pillanatig, míg nem tudsz arról, hogy a város teljes lakossága egyetlen épületben él.
A városnak összesen 214 lakosa van, akiknek mindegyike ebben az épületben éli a mindennapjait.
Ezek az emberek képesek lehetnének a teljes életüket leélni, anélkül, hogy valaha is elhagynák ezt az épületet, ami annak köszönhető, hogy minden olyan dolog megtalálható ebben az épületben, amit bármely más átlagos városban is megtalál az ember.
az 1957-ben épült begich torony nevű épületben találhatunk, postát, élelmiszerüzletet, rendőrséget, mosodát,fedett játszóteret, úszómedencét, kórházat, egy aprócska hotelt és még egy kápolnát is.

szóval ez az épület képes 214 embernek otthont adni, ami sehol nincs a földön élő 7.5 milliárd emberhez képest, szóval ideje egy kicsit nagyobba gondolkodni és megnézni a legnagyobb ülő hellyel rendelkező épületeket.
A Michigan wolverines amerikai focicsapatnak otthont adó Michigan stadionba az egyik legnagyobb férőhellyel rendelkező stadion a világon, ami egészen pontosan 107,601 ember befogadására képes.
Ez a méret elég lenne a Seychelle szigeteken élő minden egyes embernek ülőhelyet adni.
nos a michigani stadion még mindig nem olyan hatalmas, mint a világ legnagyobb fedett stadionja, ami észak Korea fővárosában található és a rungrado május 1-je nevet kapta.
Ennek a stadionnak a teljes ülőhely kapacitása 114000, ami nagyjából a kiribati sziget teljes lakosságával egyenlő.

A volkshalle nevezetű stadion, a tervek szerint 180000 ember befogadására lett volna képes, ami nagyjából az öt százaléka Berlin lakosságának.
A tervezők meglátása szerint, ez az épület annyira hatalmas lehetett volna, hogy a benne lévő emberek lélegzése által keletkező pára akár mesterséges esőt is kialakíthatott volna az épület belsejében, így kialakítva a stadion teljesen saját időjárását.
A fedett stadionokat elfelejtve ideje továbblépni a nyitott stadionokhoz, amik nyilvánvalóan szintén egyetlen épületet alkotnak, de sokkal több ember befogadására képesek.
A jelenlegi legnagyobb kültéri stadion az az Indianapolis motor speedway, ami képes egyszerre 235000 embernek ülöhelyet adni, ami azt jelenti, hogy Debrecen teljes lakossága és még 34000 ember elférni itt egy időben.

Szerencsére a háborút elvesztették és így a stadion soha nem épülhetett meg és Hitler tervei sem következhettek be az olimpiai játékok kisajátítását illetően.
A legnagyobb valaha megépült kültéri épület az emberek befogadását illető számokat tekintve az a szaud arábiai, Mekka városában található nagymecset.
A legforgalmasabb időszakban ez az építmény képes 4 millió embert is befogadni, ami nagyjából Kuwait teljes népességével egyenlő.
Nos azok az épületek, ahol ennél is több ember elférne már nem az emberek befogadásának céljából épültek, de ha szeretnénk választ kapni a a mai kérdésre, akkor mindenképpen jobb ha megnézzük ezeknek az épületnek is a befogadóképességét.
mielőtt ezt elkezdenénk választ kell kapjunk arra a kérdésre is, hogy hány ember fér el egyetlen négyzetméterben?

A legnagyobb épület a világon a belsejében található teljes térfogatot tekintve az a Boeing Everett gyár, ami Washingtonban található.
A gyár teljes térfogata 13.3 millió köbméter, ami annyira hatalmas, hogy a Berlinbe tervezett volkshalle-al egyetemben itt is külön időjárás alakul ki.
ha elkezdenénk 165cm magas emeletek építeni ennek az épületnek a belsejében, akkor ebben az épületben 40 299000 ember férne el egyszerre. ez Magyarország lakosságának a négyszerese, de olyan országok is elférnének itt, mint Kanada, Lengyelország, vagy Szudán.
Szóval ez a világ legnagyobb épülete, ami még emeletekkel beépítve se lenne elég a föld populációjának az 1%-nak a befogadására.
Tehát ha szeretnénk a földön élő minden embert egyetlen épületbe bezsúfolni, akkor egy új épület építésére lenne szükségünk, de vajon mekkora lenne a legkisebb épület, ami képes lenne földön élő mind a 7.5 milliárd embernek otthont adni.
A videó készítésekor a föld népessége egészen pontosan 7,591,377,900 ember, így most ezt a számot kell használjuk ennek a hatalmas épület méretének a kiszámítására.


0 Comments

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Válasszon egy formátumot
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Meme
Upload your own images to make custom memes
Gif
GIF format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
List
The Classic Internet Listicles
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item