Barabási Albert-László – A siker a közösség hálójában. HeroiKon Nemzetközi Konferencia

3999
3799
Megnézem

0
2 shares

Mi kell a sikerhez? Elég-e a teljesítmény, vagy még más is kell ehhez? Barabási Albert-László legújabb könyvének néhány igen izgalmas kérdéséről faggattuk a szerzőt, a világhírű fizikust, hálózatkutatót.

A siker 5 törvénye, amit te sem kerülhetsz el – Barabási Albert-László, világhírű magyar hálózatkutató szerint

Megjelent Barabási Albert-László, világhírű magyar hálózatkutató, a Barbási-Albert-modell megalkotójának új könyve A képlet. A siker tudományos megközelítéséről szóló könyvet először a Forbes olvashatta.

Barabási Albert-László új könyvében, A képletben eddigi tudományos kutatásaiból – a komplex hálózatok tudományából – kiindulva elkezdte vizsgálni azt is, mitől sikeres valaki, min múlik, hogy valamit sikeresnek vagy sikertelennek ítélünk, mekkora a szerepe mindebben az egyénnek és a közösségnek. A Képletben a siker öt törvényét fogalmazta meg, ezeket szedtük össze röviden. (Ha egy kicsit áthallásos lenne Asimov robotika öt törvényével, lehet, nem véletlen, László maga is Asimov-rajongó.)

I. törvény: A teljesítmény vonzza a sikert. De ha a teljesítmény nem mérhető, a sikert a hálózatok hozzák meg

Az a kicsit rossz kezdőhírünk, hogy a siker nem arról szól, aki eléri, hanem mindenki másról, aki értékeli. Így nem elég arra figyelni, hogy elérjünk valamit, az sem mindegy, hogy azt bárki észreveszi-e. Érdemes ezzel külön foglalkoznunk. Különösen igaz ez olyan területekre, ahol a sikert nehéz mérni. Két példa a skála két végéről: könnyű mérni a sportteljesítményt, ma már századmásodperceket számolunk, de nehéz mondjuk megítélni, mitől kiemelkedő egy festmény és bóvli egy másik. Barabási Albert-László szerint utóbbi esetben nem az a fontos, pontosabban, nem az a legfontosabb, hogy egy mű hogyan készült, hanem hogy akik sorsáról döntenek, hogy ítélik meg. Ezért a művészeknek fontos a hálózata: a festőknek például hogy milyen galériákba érnek el. A kurátorok szava és az átlagember megítélése is eldöntheti egy mű sorsát: így lett mondjuk addig híres műből tucat, amikor kiderült, hogy csak a mester segédje festette. És fordítva. De azért lesz jobb is, szerencsére nem ez a siker egyetlen törvénye.

II. törvény: A teljesítmény korlátos, a siker korlátlan

Amikor a teljesítmény, főleg a teljesítménykülönbség nehezen mérhető, apró különbségek a teljesítményben is hatalmas különbségekhez vezethetnek a megítélésben. Mindenki tudja, hogy a golf első számú játékosa Tiger Woods. Ki tudja, ki a második? Na, ugye. Pedig Woods nem is mindenben a legjobb, de még így is: ő keresi a legtöbbet, ő szerepel a legtöbbet, neki van a legtöbb szponzorációs szerződése. Mert a teljesítmény korlátos: aki jól golfozik – vagy jól fut -, csak kicsivel jobban teszi, mint az előtte levő. Viszont a sikere sokkal nagyobb.

III. törvény: Alkalmasság × korábbi siker = jövőbeni siker

Mégis csak tudományos ismeretterjesztő könyvről van szó, ideje megismerkedni egy tudományos fogalommal is: preferenciális kapcsolódás. A képlet szerint ez az, ami az egyik legfontosabb összetevője a sikernek. Az Exploding Kittensről talán még Magyarországon is sokan hallottak: a Kickstarteren anno 10 ezer dollárt céloztak meg a macskás kártyajáték kifejlesztésére, végül 8 milliót szedtek össze, jó részét pár nap alatt. Miközben a Kickstarteren indított projektek 70 százaléka elbukik. Mi volt a titkuk? Az, hogy a projekt egyik gazdája már korábban is sikeres volt: az eredeti ötletgazda, Elan Lee (amúgy sikeresnek mondható számítógépesjáték-fejlesztő) összeállt Matthew Inmannel, az Oatmeal nevű képregény akkor már felkapott készítőjével. Márpedig a siker sikert szül, az Oatmeal rajongói a projekt elején csillagokba repítették a kártyajátékot – onnantól pedig már tapadt rá mindenki más is. Végül 200 ezer felett adományoztak a már régen összegyűlt projektnek.

IV. törvény: Míg a csapat sikere a sokféleségében és az egyensúlyában rejlik, a babérokat mindig egyvalaki aratja le

Ezzel már mindenki találkozott, nem? Egyszerűen úgy vagyunk bedrótozva, hogy az egyéni teljesítményt szeretjük díjazni, nem pedig a csapatmunkát. Az evolúcióval így alakult (hasonlóan ahhoz, ahogy vészhelyzetben az agyunk kikapcsol rengeteg felesleges ingert, és a ragadozóra, veszélyre koncentrál), így lehet, hogy egy csapatban nem az kapja az elismerést, aki a legtöbbet tett érte, hanem, aki amúgy is elismert. Egyszer már a Nobel-díj is félrement így. Lehet, érdemes meggondolni, dolgozunk-e együtt sztárokkal (bármilyen területen), de legalábbis, hogy mennyi ideig dolgozunk velük: egy ponton a váltás elismerést hozhat.

V. törvény: Ha kitartunk, a siker bármikor beüthet

Einstein egyszer azt mondta: “Aki 30 éves koráig nem alkot valami nagyot a tudományban, az már nem is fog”. Gondolhatnánk, hogy nem tévedt, a számok összességében ezt mutatták. Aztán kiderült, hogy utolsó munkája, amit kora egy öregedő vénember tévedéseinek tartott, mert saját korábbi elméleteinek hibáira is rámutatott, forradalmasította a fizikát. A kvantum-összefonódásról szóló munkája ma is leghivatkozottabb cikke. Mi a magyarázat? A kreativitásunk, ami sikerünk egyik tényezője, nem apad a korral. A produktivitásunk viszont gyakran igen. Viszont ha kitartunk – produktívak maradunk – a siker bármikor jöhet.


0 Comments

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Válasszon egy formátumot
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Meme
Upload your own images to make custom memes
Gif
GIF format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
List
The Classic Internet Listicles
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item